..
zosia: Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej .Proste te dzielą
przekątną na 3 równe części,każda o długości 5 cm.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
4 lis 20:50
godzio187:

a
2=5
2+h
2
10
2+h
2=b
2
a
2+b
2=15
2
5
2+h
2+10
2+h
2=15
2
25+100+2h
2=225
125+2h
2=225
2h
2=100
h
2=50
a
2=5
2+h
2
a
2=25+50
a
2=75
a=5
√5
10
2+h
2=b
2
100+50=b
2
150=b
2
b=5
√6
P=ab=5
√5*5
√6=25
√30
4 lis 21:33
zosia: dzięki serdeczne
6 lis 14:41
:-)TO TYLKO JA: błąd:
a2=75=3*25 ⇒a=5√3 ⇒P=5√6*5√3=25√18=75√2cm2
6 lis 16:45