Proszę o pomoc i z góry przepraszam za nieudolny rysunek.
W trapezie długości podstaw wynoszą 5 i 8 cm a długości ramion 3 i 4 cm. Ramiona trapezu
przedłużono do przecięcia w punkcie P. Oblicz obwód trójkąta, którego jednym z wierzchołków
jest punkt p a dwa pozostałe są końcami dluższej podstawy trapezu.
Tak sobie myślę, że chyba tu nie chodzi o dodanie 3+4+8 bo to by było...banalne?
W takim razie jak i co obliczać? Może rysunek mam zły?
Podobienstwo trójkątów:
| x | x+3 | ||
= | |||
| 5 | 8 |
| x | 3 | ||
= | |||
| y | 4 |
| 2 | ||
y=18 | ||
| 3 |