ciągi
Afro: proszę,może mi ktoś napisać czy ciąg an=n2 −8n jest: malejący,niemalejący, rosnący czy nie
jest monotoniczy. moim zdaniem jest rosnący,ale chcę mieć pewność że się nie mylę.
4 lis 21:58
AROB: Należy zbadać znak różnicy: a
n+1 − a
n .
a
n+1 = (n+1)
2 − 8(n+1) = n
2 + 2n + 1 − 8n − 8 =
n2 − 6n − 7
a
n+1 − a
n = n
2−6n−7 − (n
2−8n) = n
2−6n−7−n
2+8n =
2n − 7
2n − 7 > 0
Czyli: dla n ≥ 4 ciąg jest rosnący, ale dla n < 4 ciąg jest malejący.
W takiej sytuacji stwierdza się, że ciąg nie jest monotoniczny.
5 lis 01:10