problem z wartością bezwzględną
sylwuu: mam takie zadanie:
jakie liczby x spelniaja rownanie:
| x − 3 | = x −3
i teraz: czy nalezy rozwiazac to na dwa przypadki, czyli:
1. x−3=x−3 <=> 0=0
2. −x+3=x−3 <=> 2x=6 x=3 ?
czy w inny sposob? bo moim zdaniem tak jak wyzej ale pani od matematyki ma calkiem inne i nie
potrafila tego sensownie wytlumaczyc.
jej sposob:
| x − 3 | = x −3
x−3>= 0
x>=3
wg niej to koniec zadania.
moglby mi ktos to wytlumaczyc prostymi slowami?

z gory dziekuje za odpowiedz
4 lis 15:48
Ergo: rownanie zawsze jest prawdziwe pod warunkiem ze po prawej stronie bedzie liczba dodatnia
4 lis 15:53
Ergo: zapomnialas o zalozeniach... jesli a>0 i |x|=a ,to |x|=a lub |x|=−a
w tym przypadku a=x |a|=a zatem rownanie spelnia kazda liczba dodatnia
4 lis 16:00
sylwuu: aha spoko..
dziekuje za odpowiedz
4 lis 18:35