zadania z okręgów
mmx5: 1 Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jesli:
a) o: (x−1)2 + (y+4)2 = 16 ;l: y= 34 x + 3
b) o: (x+5)2 + y2 = 1 l: y=1
2.Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o(S, r).
a) x2 + y2= 41 l: x−y= 1
4 lis 22:31
AROB: Może na razie podpowiem, a gdy to nie wystarczy, to napiszę więcej.
Zad. 1. Wyznacz środek okręgu i jego promień, następnie oblicz odległość środka koła od prostej
(prosta musi być w postaci ogólnej).
Zad.2. Rozwiąż układ równań z równania okręgu i prostej.
4 lis 22:42
mmx5: dzięki, ale właśnie ja rozwiązywałam te zadania tylko nie wychodził mi dobry wynik, więc
chciałabym zobaczyć jak poprawnie rozwiązać je, żebym mogła pozostałe zadania tego typu
rozwiązać
5 lis 09:51
daria: 1.określ wzajemne położenie prostej i okręgu y=2x−4 (x−2)
2 +(y−5)
2=5
2.narysuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem nierówności
(klamerka) x−y+1>0
y >/−2
1<x</4

3. zapisz w postaci kanonicznej równanie okręgu podaj jego promień i wspórzędne środka oraz
narysuj ten okrąg x
2+4x+y
2−2y−20=0
4.Określ wzajemne położenie okręgów oraz podaj liczbę ich punktów wspólnych (bez rysunków)
(x+1)
2+(y+2)
2−16 (x−3)
2+(y−2)
2=25
7 kwi 00:25
uj na kaczy łapa: @daria, 3:
(x+2)2+(y−1)2=25
S=(−2;1), r=5
7 kwi 00:58