matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt prostokątny
Iwa:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a krótsza przyprostokątna ma długość 15. Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta. Troszkę pilne
4 lis 10:59
bounce17:
korzystamy z funkcji trygonometrycznych
√
3
cos30 =
2
√
3
15
=
2
x
wyznaczamy x
2 * 15
x =
√
3
x = 10
√
3
4 lis 12:54