proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałam
dora: Wykaż,że liczba a=log
2√2 8−log
1/20,25 nie jest liczbą pierwszą ani złożoną.
| | log2 8 | | log2 23 | | 2 | |
log2√2 8= |
| = |
| =3 * |
| =2 |
| | log2 2√2 | | log2 2+log2 √2 | | 3 | |
log
2√2 8=c
(2
√2)
c=8
(2
√2)
c=2
3
c=3
log
1/2 0,25=c
c=2
a=3−2=1, 1 nie jest liczbą pierwszą ani złożoną
z góry dziękuję
4 lis 11:06
Nikka: coś tu nie gra, raz pierwszy logarytm wychodzi Ci równy 2, a raz 3 ?
4 lis 11:15
dora: dzięki faktycznie coś sknociłam, ale wiem gdzie tkwi błąd− chyba?!
4 lis 12:18
Nikka: policzyłaś pierwszy logarytm dwoma sposobami, w drugim masz błąd...
(2√2)c=23
232c=23
32c=3
c=2
4 lis 12:27
dora: hej wielkie dzięki doszłam już do tego i już zrobione ale dzięki
4 lis 15:12