trygonometria
j: oblicz:
| | π | | 31π | | 59 | | π | | π | |
cos( |
| − |
| ) = cos− |
| π = − cos(10π − |
| ) = − cos(2π − |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
lub
| | π | | 31π | | 31 | | π | | √3 | |
cos( |
| − |
| ) = − sin |
| π = − sin (2π + |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
zrobiłem na dwa sposoby ale każdy w wyniku sie rózni i obydwa sie róznia od tego wyniku jaki
| | 1 | |
mam w zeszycie |
| . Jaki jest poprawny ? gdzie zrobiłem błąd ? |
| | 2 | |
4 lis 22:41
AROB: Dobry jest drugi wynik. Pierwszy sposób ma 1 błąd, gdyż cosinus jest funkcją parzystą i nie ma
być tam minusa przed funkcją.
4 lis 22:51
j: | | π | |
widzę już błąd bo 2π − |
| to jest wynik dodatni a przed coś postawiłem minus bo w wyniku |
| | 6 | |
| | 59 | |
odejmowania wyszło mi − |
| π czyli dobrze jest ten pierwszy zapis jak w wyniku dodam |
| | 6 | |
minus czy coś muszę jednak poprawić ?
4 lis 22:58
j: a tego czy funkcja jest parzysta czy nie parzysta to nie rozumiem, ja biorę to z wykresu
funkcji, jeśli potrafisz mi wytłumaczyć ten Twój sposób to bardzo bym prosił.
4 lis 23:02
Nikka: Sposób 1. na pewno cos(−x)=cos x
4 lis 23:07
AROB: | | π | | 31π | | 59 | | 59 | | π | | π | |
cos( |
| − |
| ) = cos(− |
| π) = cos |
| π = cos(10π − |
| )= −cos |
| = |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
4 lis 23:10
AROB: Nikka już napisała Ci definicję parzystości cosinusa. Po prostu,gdy kąt jest ujemny, to
jedynie funkcja cosinus go "likwiduje" ( pozostałe funkcje są nieparzyste i nie mają tej
zdolności likwidacji minusa).
4 lis 23:14
AROB: A jeśli robisz z wykresu, to wykres potwierdza fakt, że dla kąta dodatniego i kąta ze znakiem
przeciwnym, wartość cosinusa jest taka sama. (wykres symetryczny względem osi Y).
4 lis 23:17