funkcja
Kamila: Witam.
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Zapisz wzór funkcji f(x)=|5x−10|+3 bez symbolu wartości bezwzględnej. Warunki dla x zapisz w
postaci przedziałów.
4 lis 18:02
supermatma.pl: Z definicji wartości bezwzględnej, mamy
f(x)=5x−10+3 dla 5x−10≥0 ,
f(x)=−5x+10+3 dla 5x−10<0. Czyli
f(x)=5x−7 dla x≥2 ,
f(x)=−5x+13 dla x<2.
f(x)=5x−7 dla x∊[2,+∞) ,
f(x)=−5x+13 dla x∊(−∞,2)
4 lis 20:04
supermatma.pl: Z definicji wartości bezwzględnej, mamy
f(x)=5x−10+3 dla 5x−10≥0 ,
f(x)=−5x+10+3 dla 5x−10<0. Czyli
f(x)=5x−7 dla x≥2 ,
f(x)=−5x+13 dla x<2.
f(x)=5x−7 dla x∊[2,+∞) ,
f(x)=−5x+13 dla x∊(−∞,2)
4 lis 20:05