matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.2.2009
Zadania
Odp.
3
kasia:
określ dziedzinę funkcji : a) y= x2 - 1
4
gorza:
Zad. zamknięte: Dana jest funkcja o wzorze f(x)= 4x-x
2
. Funkcja przyjmuje wartości doadtanie wtedy i tylko wtedy, gdy:
1
kasia:
określ dziedzinę funkcji: a) y=x2-1
4
wichura:
Dla jakich wartości współczynnika proporcjonalnośći funkcja y=ax ma punkt wspólny z odcinkiem AB jeśli A=(-3,0) i B=(0,2)
9
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..:
Czy w sześcianie o polu powierzchni bocznej 139,24 cm
2
zmiesci sie kula o objetosci 36 pi cm
3
1
Weronika:):
Przekrztałć iloczyny na sumy. a) 1/2(3a-2)
13
Zbyszek vel AtrurDitu:
W trójkąt równoboczny o boku długości 6cm wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
2
Ania:
Witam
mam mianowity problem znowu
nie bardzo wiem jak mam zrobić taki myk aby uzależnić miejsca zerowe w taki sposób aby znajdowały się one w jakimś przedziale lub
2
kasia:
y=x2-1/√1+4x2 y=5x+1/3x2-5x
11
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami.. :(:
mam problem z takim zadaniem, proszę bardzo o pomoc lub chociaż o jakiekolwiek wskazówki. Średnica obranej ze skórki pomarańczy jest równa 8 cm, w wyciśnięty z niej sok stanowi
3
kasia:
określ dziedzinę funkcji: y=x3+4/x2+4x
1
kikaa:
PROSZĘ O SPRAWDZENIE witam, mam takie zadanie :Środek równoległoboku ABCD ma współrzędne ( - 1, 1 ), a boki AB
11
ania9721:
Napisz równanie okręgu o środku S=(1,-3) i przechodzącego przez punkt A=(3,5)
5
kejt.:
prosze o pomoc
z ciasta w kształcie koła o promieniu 12cm upieczono trzy jednakowe rozki w ksztalcie
1
Basia:
Witam
Czy ktoś mógłby mi pomóc, nie potrafię rozwiązać tego zadania, bardzo proszę o pomoc
1
monia:
heheh w pewnym gimazjum są trzy klasy trzecie.W klasie IIIa jest 16 chłopców i stanowia oni 50%
5
monia:
komputer kosztował 3000zł.Ile bedzie kosztował po dwukrotnej obniżce cen o 15%.? zapisz oblicznia.!
2
henio:
Pracownicy stwierdzili,ze beda spozywali kazdego dnia pełne racje zywnosciowe,to zapasy wystarcza im na 10 dni .Oblicz ,na ile dni starczą im zapasy,jeśli racje zywnosciowe
1
karla:
mam pytanie jak to policzyc 20=b
√
2
1
Aneta:
Wariacja bez powtórzeń Błagam niech mi ktos rozwiąże to zadanie, z maty jestem kompletne zero i chciałabym
15
Lonc:
Witam
4
miyaaa;):
Poniżej podano prawdopodobieństwo uzyskania poszczególnych liczby oczek w rzucie pewną niesymetryczną kostką.
3
henoii:
Do 80 g solanki o stęzeniu 5% dolono 20g wody.Oblicz stęznie otrzymanego roztworu.Zapisz obliczenia do zadania.
2
miyaaa;):
Wiadomo że w dowolnym trójkącie ABC dwusieczna kąta wewnętrznego dzieli przeciwległy bok na odcinki proporcjonalne do boków przyległych :
2
miyaaa;):
Jednorodną bryłę metalu w kształcie kuli o średnicy 20 cm przetopiono na pręty o długości 0,5 m i przekroju będącym kołem o średnicy 1 cm. Ile otrzymano takich
3
miyaaa;):
Wyznacz taką liczbę A, aby proste 3x - 2y + 6 = 0 i 4x + ay + 7 = 0 były prostopadłe. Znajdź współrzędne punktu przecięcia się tych prostych.
2
gosia..33:
samochod jadac ze stała predkościa , pokonał 20 km w ciagu 15min .Jaka odleglos pokona jesli bedzie jechal z ta samą predkoscia przez 2,5 h
1
miyaaa;):
Jaką kwotę wpłacono na roczną lokatę terminową, której oprocentowanie jest równe 4% w skali roku, jeżeli po dwóch latach na koncie znajduje się 16 224 zł?
1
miyaaa;):
Dane są wielomiany w(x)= 4x
3
-7x + 3 i
3
miyaaa;):
Zapisz odwrotność liczby 0,(36) w postaci ułamka zwykłego.
0
miyaaa;):
Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x)=cos x i g(x)= 1+ sin(x- π/2 ) dla x należy < -π , π> . Odczytaj współrzędne
2
miyaaa;):
Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach długości 8 m i 12m. Klomb otoczony jest alejką o stałej szerokości. Powierzchnia alejki równa jest powierzchni klombu. Oblicz
2
gosia..:
Na mapie w skali1:250 000 droga łącząca dwie miejscowosci ma długosc 19cm.Oblicz długośc tej trsasy w rzeczywistosci ,wyraż ja w km.zapisz swoje obliczenia
0
miyaaa;):
Niech f będzie funkcją która każdej liczbie naturalnej od 20 do 30 przyporządkowuje liczbę jej dzielników pierwszych.
1
Aneta:
Wariacja bez powtórzeń Błagam niech mi ktos rozwiąże to zadanie, z maty jestem kompletne zero i chciałabym
2
Hektor:
Napisz równanie okregu symetrycznego do okręgu o równaniu x
2
+y
2
-14x+2y+41=0 względem prostej y=2x
1
henioo:
Pracownicy stwierdzili,ze beda spozywali kazdego dnia pełne racje zywnosciowe,to zapasy wystarcza im na 10 dni .Oblicz ,na ile dni starczą im zapasy,jeśli racje zywnosciowe
3
Michał :
wyznacz wszystkie wartości x dla których liczby log
2
(2
2x-1
-1/4) , log
2
√
2
x
+4
x
, 3 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny . Odp: x=0
1
ania9721:
pomocy nie wiem jak się do tego zabrać oblicz współrzędną środka okręgu i promieniu r
1
asia:
pomózcie mi obojętnie kto rozumie matematyke plissss
2
ania9721:
Oblicz n jeśli (n)=(n)
2
Darek:
Witam!
ii prosze o POMOC:(
2
henioo:
he
w pewnym gimazjum są trzy klasy trzecie.W klasie IIIa jest 16 chłopców i stanowia oni 50%
3
asia:
Oblicz objętośc bryły powstałej z obrotu trójkąta prostokątnego ABC dookoła najdłuższego boku , że wierzchołek B leży w początku układów współrzędnych , a wierzchołek A(3:1) a
2
maciuś2:
po roku używania samochodu stracił 13% swojej wartosci i został obecnie wyceniony na 43500zł.ile był wart rok wczesniej.?zapisz oblicznia
1
asia:
hej pomożecie koledzy plisssssssssss
2
maciuś:
w 3kg roztworu znajduje się 6dag cukru.Jakie stenie procentowe ma ten syrop .zapis obliczen
3
Darek:
Witam! ii prosze o POMOC
1
nika:
cena zeszytu stanowi 5/12 ceny długopisu.Za 6 zeszytów i 5 długopisów zapłacono 81zł . Oile złotych zeszyt jest tańszy od długopisu //?
1
Mary:
suma kolejnych liczb nieparzystych jest równa 456.Co to za liczby
3
Mary:
suma czterech liczb z których każda następna jest o 4 większa od poprzedniej , wynosi 60 co to za liczby
1
Andrzej:
AAAAAAAA
:( nie umiem matmy i nie wiem jak się zabrać za to zadanie
Zad1
2
Anusiak:
Proszę o pomoc
błagam
1
lagitarra:
3x -2y=0 6y-10x-4=0
6
Truskawka:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= x
2
- 3x +4 a) wyznacz zbiór wartości funkcji h(x)= 8x - f(x)
1
nalepek:
w trójkącie ABC wysokość CD ma długość 4 oraz AD=3 i BD=6. Punkty K i L są położone na brzegu trójkata w ten sposób, że odcinek KL jest równoległy do wysokości CD i dzieli
2
kamila:
pole powierzchni sześcianu o krawędzi dł. 10
6
metra wynosi: a) 6*10
6
m
2
5
Truskawka:
Punkt poruszający się po układzie współrzędnych prostokątnych po linii prostej przesunął się od punktu A=(-2,-2) do punktu B=(4,2). Wyznacz:
3
Truskawka:
Rozwiąż równanie 12x
2
- x = 4 - 3x
3
Wskaż wśród rozwiązań równania (o ile istnieją) liczby niewymierne
2
m:
Moze mi to ktoś wytłumaczyć ? |x-1|+|y+1|=2
1
tomek:
Pan Jan Kowalski złożył w banku kapitał 40000zł w którym oprocentowanie roczne wynosi 24%. Bank stosuje dla tych lokat kapitalizację roczną. Po ilu latach na koncie pana
1
tomek:
Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20000zł do 27848zł. Oblicz wysokość oprocentowania
3
nalepek:
w trójkącie ABC wysokość CD ma długość 4 oraz AD=3 i BD=6. Punkty K i L są położone na brzegu trójkata w ten sposób, że odcinek KL jest równoległy do wysokości CD i dzieli
1
milyyy:
dziwne.!
1
kinga:
jak to mam zrobić
3
maciuś:
zad..
2
kinggaa:
2
Mariusz:
Proszę o sprawdzenie ( odległość między prostą a parabolą) Jeden z końców odcinka leży na paraboli o równaniu y=x
2
a drugi na prostej o równaniu
2
:D:
prosta o równaniu y-x+9=0 przecina parabolę o równiu y=x
2
-4x-5 w punktach A i B. a) oblicz pole trójkąta ABW, gdzie W jest wierzchołkiem paraboli
1
nalepek:
Z prostokątnej kartki o wymiarach a*b (a≠b) odcięto z każdej strony pasek o szerokości x. Uzasadnij, ze powstaly prostokąt NIE jest podobny do wyjściowego
4
nalepek:
Stosunek pól trapezów podobnych jest o 12 większy od stosunku ich obwodów. Wyznacz skalę podobieństwa tych trapezów
2
Truskawka:
Rozwiąż równanie (n n-3) = n-2 to w nawiasie to z symbolu Newtona
4
k.:
zad.1. wyznacz niewiadoma a dla ktorej podane liczby sa dlugosciami bokow trojkata prostokatnego. rpzwaz dwa przypadki.
8
Daniłka:
Błagam niech mi ktos pomoże rozwiązać to zadanie:
1
Estera:
Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3pierwiastekz2 cm, a jego wysokość jest dwukrotnie dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz pole
1
Estera:
oblicz a10 oraz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o wyrazach:1,4,7,...
1
Maciuś:
Umie ktoś?
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Na przyprostokątnej
2
Filip:
Czy ktoś może mi pomóc ?
4
Baśka:
BYłambym wdzięczna za pomoc. Jestem noga z matmy i nie mam pojęcia jak się za to zabrac
proszę o pomoc
1
afk:
Mamy liczbę A i liczbę B, która powstała z przestawienia cyfr liczby A. Czy A - B może być złożone z samych jedynek?
0
Daniłka:
Ile można utworzyć liczb 3 cyfrowych o różnych cyfrach: a). dowolnych,
0
kristen:
Wierzchołek wierzy widać z pewnego punktu ( z poziomu ziemi) pod kątem 30 stopni. Po zbliżeniu się do wieży o 10 m wierzchołek widać pod kątem 45 stopni. Oblicz wysokość
5
kamila:
1% liczby 10
7
jest równy...? -0,1
7
5
Mona:
jak sie to oblicza? : np. 2
-3
i 8
0
3
kamila:
nie mogę zrozumiec takiego zapisu: 3
√
2
itp. o co w tym chodzi?
pomozcie
4
Elka:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
Przekątna AC czworokąta ABCD jest średnicą okręgu, a wszystkie wierzchołki leżą na tym
1
Elka:
Nie daję rady już
Wykaż,że jeśli długość wysokości trójkąta prostokątnego opuszczonej na przeciwprostokatna
2
JUSTYNKA:
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Dane są dwa trójkąty prostokątne podobne ABC i A'B'C' o kątach równych przy wierzchołkach
3
kwiatuszek:
dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone że środek jednej kuli leży na powierzchni drugiej .oblicz długość linii, która jest częścią wspólną powierzchni
3
ja;):
Wierzchołek wierzy widać z pewnego punktu ( z poziomu ziemi) pod kątem 30 stopni. Po zbliżeniu się do wieży o 10 m wierzchołek widać pod kątem 45 stopni. Oblicz wysokość
3
stwojciech:
Witam Mam dwie funkcje liniowe (a właściwie trzy). Jak wyznaczyć w którym miejscu się przetną?