Zadanie
Baśka: BYłambym wdzięczna za pomoc. Jestem noga z matmy i nie mam pojęcia jak się za to zabrac

proszę o pomoc


Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie przy podstawie równym 450 i obwodzie 16.
Oblicz pole tego trójkąta.
28 lut 12:11
tim: Trójkąt równoramienny ma przy podstawie dwa takie same kąty, a więc jeżeli jeden ma 45o,
to drugi też ma 450, a więc kąt przy wierzchołku ma 90o. Wynika z tego, że jest to
trójkąt prostokątny o kątach 45,45,90. Obwód takiego trójkąta to jest a + a + a√2
[korzystamy z własności trygonometrycznych]. Więc:
2a + a√2 = 16
28 lut 12:26
tim: Wyciągamy a przed nawias i mamy:
a(2 + √2) = 16 /(2 + √2
a = 16/2 + √2 ← usuwamy pierwiastek z mianownika
a = 32 - 16√2/2
a = 16 - 8√2 ← możemy zaokrąglić: 16 - 8√2 ≈ 4,69
Pole trójkąta umiesz obliczyć...
28 lut 12:45
tim: Wyjdzie w zaokrągleniu 11
28 lut 12:46
uy56:
18 mar 17:48