d
afk: Mamy liczbę A i liczbę B, która powstała z przestawienia cyfr liczby A. Czy A - B może
być złożone z samych jedynek?
28 lut 11:59
Basia: łatwo udowodnić dla liczb dwucyfrowych, że nie
A = 10a+ b
B = 10b + a
A - B = 10a + b - 10b - a = 9a - 9b = 9(a-b)
A - B = 1 lub A - B = 11
9(a-b) = 1
a-b = 1/9 niemożliwe bo a,b∈N ⇒ a-b∈C
9(a-b) = 11
a-b = 11/9 niemożliwe j.w.
dla dowolnej liczby n cyfrowej dowód jest identyczny tylko bardzo dużo pisania
spróbuj sam dla 3 - cyfrowych i 4 - cyfrowych, a potem spróbuj uogólnić
28 lut 23:42