Parabola i prosta
Mariusz: Proszę o sprawdzenie ( odległość między prostą a parabolą)
Jeden z końców odcinka leży na paraboli o równaniu y=x2 a drugi na prostej o równaniu
y=2x-6. Wykaż że długość odcinka jest nie mniejsza niż √5.
punkt na paraboli A(a,a2)
y=x2
y=2x-6
0=2x-y-6
d(A,l)≥√5
(moduł z 2a-a2-6) przez √5 ≥√5
no i dalej to rozpatruje dwa przypadki. Jeden Δ jest mniejsza od zera a z drugiego
wychodzi
a=1 a≥0 ⇒ ta odległośc jest większa niż pierwiastek z 5
28 lut 14:09
Bogdan:
Dobrze, ale nie potrzeba obliczać Δ.
a2 - 2a + 6
------------------ ≥ √5 stąd a2 - 2a + 6 ≥ 5 → a2 - 2a + 1 ≥ 0 → (a - 1)2 ≥ 0
√5
Ta nierówność jest prawdziwa dla każdej wartości a, bo kwadrat dowolnej liczby
nie jest ujemny.
28 lut 14:26
Mariusz: dziękuje za sprawdzenie
28 lut 14:33