prawdopod
miyaaa;): Poniżej podano prawdopodobieństwo uzyskania poszczególnych liczby oczek w rzucie pewną
niesymetryczną kostką.
Liczba oczek | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
________________

______

______

_______

______

_______

_______
| | | | |
|
Prawdopodobieństwo | 1/6 | 1/6 | 1/3 | 1/12 | 1/12 | 1/6
Oblicz prawdopodobieństwo tego że w dwóch rzutach tą kostką:
a) dwa razy wypadnie parzysta liczba oczek
b) suma oczek będzie równa 3
28 lut 18:11
Basia: rozwiązuję
28 lut 21:25
Truskawka: chyba powinnaś ponmożyć prawdopodobieństwa....
a) 1/6*1/12*1/6
b) 1/6*1/6 bo tylko dla 1 i 2 suma bedzie wynosci 3
ale nie jestem tego pewna
28 lut 21:35
Zbyszek vel AtrurDitu: Jak skończysz Basiu proszę Cię o pomoc jeżeli można
28 lut 21:35
Basia: są różne sposoby rozwiązania tego zadania, ale wydaje mi się, że najmniej liczenia będzie
gdy zastosujemy schemat Bernouli'ego
(a)
sukces - parzysta liczba oczek
p = (1/6) + (1/12) + (1/6) = (2/12) + (1/12) + (2/12) = 5/12
q = 1-p = 7/12
A - dwa sukcesy w dwóch próbach
2
P(A) = ( )*p2*q0 = 1*(5/12)2*(7/12)0 = 1*(25/144)*1 = 25/144
2
niestety przy (b) już tak dobrze nie ma
B - suma oczek = 3
wypisujemy zdarzenia sprzyjające; są tylko dwa (1,2) i (2,1)
P[ (1,2) ] = (1/6)*(1/6) = 1/36
P[ (2,1) ] = (1/6)*(1/6) = 1/36
P(B) = 1/36 + 1/36 = 2/36 = 1/18
UWAGA !
(a) można rozwiązać tak jak (b)
zdarzenia sprzyjające to:
(2,2) (2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)
P(A) = (1/6)*(1/6) + (1/6)*(1/12) + (1/6)*(1/6) + (1/12)*(1/6) + (1/12)*(1/12) +
(1/12)*(1/6) + (1/6)*(1/6) + (1/6)*(1/12) + (1/6)*(1/6) =
4*(1/36) + 4*(1/72) + 1/144 =
16 + 8 + 1
----------------- = 25/144
144
28 lut 21:37