ff
monia: komputer kosztował 3000zł.Ile bedzie kosztował po dwukrotnej obniżce cen o 15%.?
zapisz oblicznia.!
prosze o pomoc.!
28 lut 18:48
Mariusz: chyba najprostrze jest zapisanie tego zadania w ten sposób
3000-0,15*3000=2550- cena po pierwszej obniżce
2550-0,15*2550=2550-382,5=2167,5zł cena końcowa
28 lut 18:52
Bogdan:
Można jeszcze prościej:
nowa cena = 3000 * 0,85 * 0,85 = 2167,5 zł
0,85 = 85% = 100% - 15%
28 lut 18:55
Eta:
Witam Bogdanie!
Widzę ,że pracujesz pełną parą!

Ten zapis rozwiązania zadanka wynika z :
3000( 1 - 0,15)
2 = 3000 * 0,85*0,85 = 2 167,50 zł
28 lut 19:00
Bogdan:
Witam Eto, od czasu do czasu podchodzę tutaj i coś napiszę.
Miłego wieczoru
28 lut 19:04
monia: ja również życzę Wam miłego wieczorku oraz dziekuje za pomoc w zadaniach
28 lut 19:06