wielom
miyaaa;): Dane są wielomiany
w(x)= 4x3 -7x + 3 i
p(x) = 2x - 1.
Wyznacz poniższy wielomian i określ jego stopień:
a) w(x) + 3 p(x)
b) w(x) * p(x).
28 lut 18:08
Spike: a)
W(x)+3p(x)=4x3-7x+3+3(2x-1)=4x3-7x+3+6x-3=4x3-x, wielomian stopnia trzeciego
b) W(x)*P(x)=(4x3-7x+3)(2x-1)=4x4-4x3-14x2+7x+6x-3=4x4-4x3-14x2+13x-3, wielomian
stopnia czwartego
Wszystkie działania na wielomianach wykonuje się jak na normalnych liczbach... no może
oprócz dzielenia które jest troszkę bardziej skomplikowane.
28 lut 19:45
nata: w punkcie b jest błąd w końcowym wyniku zamiast 4x4 pwinno być 8x4
pozdrawiam
15 lut 22:31