fff
kinga: jak to mam zrobić

uzupelnij ,stosujac notacje wykładnicza:
7,8 * 10
8 m= km
8,3 * 10 -
5kg= g
4,7 * 10
6m
2= ha= a
7,23 * 10 -
3 cm
3 l
28 lut 14:34
Mariusz: km ma 1000 m więc 7,8m= 0.0078 km
teraz trzeba to podnieść do potęgi 8 więc przesuwamy przecinek o 8 miejsc w prawą
stronę.
z tego wychodzi że
7,8 *108m = 780 000 km
tak samo trzeba zrobić z kg itd.
Zamieniając jednostki z większej na mniejszą przesuwamy przecinek w prawą stronę a z
mniejszej na większą w lewą stronę.
28 lut 14:53