s
maciuś: zad..
Pięciu pracowników podzielió się zapłatą tak,zę czterech otrzymało odpowiednio 1\3 ; 1\4
;1\6 i 1\5 całej zapłaty.Jaką czesc zapłaty dostał piaty pracownik

prosze o zapisanie obliczen
zad2
Pracownicy stwierdzili,ze bedea spozywali kazdego dnia pełne racje zywnosciowe,to zapasy
wystarcza im na 10 dni .Oblicz ,na ile dni starczą im zapasy,jeśli racje zywnosciowe
zostana zmniejszone o 1\6 . zapisz obliczenia
licze na Wasza pomoc ,,z gory dziekiuje
28 lut 14:25
Mariusz: 1=cała zapłata
1=1/3+1/4+1/6+1/5+x
x- zapłata piątego pracownika
musimy to sprowadzić do wspólnego mianownika którym będzie 60
1=20/60 + 15/60 +10/60 + 12/60 +x
1= 57/60 +x
x=1-57/60
x=3/60 = 1/20
piąty pracownik dostał 1/20 zapłaty
28 lut 14:57
Mariusz: w tym zad 2 jest 5 pracowników?
28 lut 14:59
maciuś: w zad.2 nie ma podane ilu pracowników
28 lut 16:55