Zadanie
kwiatuszek: dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone że środek jednej kuli leży
na powierzchni drugiej .oblicz długość linii, która jest częścią wspólną powierzchni
tych kuli
28 lut 09:50
Basia:
narysujmy dwa okręgi o promieniu R położone tak, że środek pierwszego leży na drugim
wówczas środek drugiego leży na pierwszym
S1, S2 - środki okręgów
A,B - ich punkty przecięcia
S1A = S2A = S1S2 = R ⇒ S1AS2 trójkąt równoboczny o boku R
S1B = S2B = S1S2 = R ⇒ S1BS2 trójkąt równoboczny o boku R
AB = 2h = 2*R√3/2 = R√3
linia będąca częścią wspólną kul to okrąg o promieniu r = AB/2
r = R√3/2
L = 2πr = R√3*π
tak mi się przynajmniej wydaje, ale może ktoś to zweryfikuje np. Eta albo Bogdan
28 lut 23:57
Eta:
Basia! Upewniam Cię ,że tak własnie jest!
Dobranoc!

Do jutra! pa pa!
1 mar 00:49
Basia: Dzięki za potwierdzenie ! Będę spała spokojnie !
Dobranocka !
1 mar 00:51