Logarytmy ciągi
Michał : wyznacz wszystkie wartości x dla których liczby log2(22x-1-1/4) , log2√2x+4x
, 3 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny . Odp: x=0
28 lut 17:49
Basia: rozwiązuję
28 lut 22:00
Eta: OK
28 lut 22:05
Basia:
założenia:
2x + 4x > 0 dla każdego x∈R
22x-1 - 1/4 > 0
22x-1 > 1/4
22x-1 > 2-2
2x - 1 > -2
2x > - 1
x > -1/2
ostatecznie: x∈( -1/2 ; +∞)
--------------------------------------------
log2√2x + 4x = [ (log2(22x-1 - 1/4) + 3 ] / 2
2log2√2x + 4x = log2(22x-1 - 1/4) + log28
log2(√2x + 4x)2 = log2 [ 8*(22x-1 - 1/4) ]
2x + 4x = 8*22x-1 - 2
2x + (22)x = 23*22x-1 - 2
2x + 22x = 22x-1+3 - 2
2x + 22x = 22x+2 - 2
2x + 22x = 22x*22 - 2
2x + 22x = 4*22x - 2
- 3*22x + 2x + 2 = 0
-3*(2x)2 + 2x + 2 =0
t = 2x
-3t2 + t + 2 = 0
Δ = 1 - 4*(-3)*2 = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
t1 = (-1-5)/(-6) = 1
t2 = (-1+6)/(-6) = -5/6
2x nie może być ujemne czyli t = 1
2x = 1 = 20
x = 0
0 ∈ ( -1/2 ; +∞) czyli x = 0 spełnia warunki zadania czyli:
a1 = log2(2-1 - 1/4} = log2( 1/2 - 1/4) = log2(1/4) = -2
a2 = log2√1+1 = log2√2 = log2(21/2) = 1/2
a3 = 3
r = 2+1/2 = 5/2
28 lut 22:20
gor: t1 = (−1−5)/(−6) = 1
t2 = (−1+6)/(−6) = −5/6 −−− lekka gafa, na szczęście bez zmian dla rozwiązania
25 wrz 21:07
(2X+1/2)*(-2X-1/2)*(X-1/2) : (2X+1/2)*(−2X−1/2)*(X−1/2)
24 gru 08:57