okrąg i koło
ania9721: Napisz równanie okręgu o środku S=(1,-3) i przechodzącego przez punkt A=(3,5)
28 lut 20:12
Eta:
(x -1)2 +(y +3)2 = r2 A( 3, 5) czyli x = 3 y= 5
( 3 -1)2 +( 5 +3)2 = r2
r2 = 4 +64 r2 = 68
zatem równanie okręgu jest:
(x -1)2 +( y+3)2 = 68
28 lut 20:24
ania9721: dzięki twoja pomoc pomaga mi w przygotowaniu do sesji
28 lut 22:38
Eta: OK
28 lut 22:40
ania9721: czy możesz pomuc w jeszcze jednym przykładzie.
x2+y2+3x-2y-3=0 oblicz współrzędne środka i promień okręgu
próbowałam to zrobić, ale coś mi nie wychodzi korzystałam z tego wzoru
x2+y2+2ax+2by-c=0
28 lut 22:47
wichura: x2+3x+9/4-9/4+y2-2y+1-1-3=0
(x+3/2)2+(y-1)2=7/4
Srodek okręgu S=(-3/2, 1) promień r=√7/2
28 lut 22:53
ania9721: z jakiego wzoru policzony jest promień
1 mar 16:34
mlody: bo w tym zadaniu on zmienil postac równania na tak (x+a)2+(y+b)2=r2 gdzie a i b to
współrzedne srodka
1 mar 17:05
Eta:
Witam!
liczymy to tak:
x2 +3x + 9/4 - 9/4 + y2 -2y +1 - 1 - 3=0
zwijamy do wzoru :
( x +3/2)2 +( y - 1) - 9/4 - 4 =0
( x +3/2)2 + ( y - 1)2 = 25/4
czyli S( - 3/2, 1) r= 5/2
więc Wichura pomylił się w obliczeniu r
r = 5/2
1 mar 17:06
Eta:
można też tak: z równania ogólnego okręgu:
x2 +y2 - 2ax - 2by +c =0 wtedy
S( a,b) a r2 = a2 + b2 - c ( trzeba wtedy pamiętac ten wzór na r
czyli u Ciebie w zad. jest:
- 2a = 3 - 2b = - 2 i c= -3
to a = - 3/2 b = 1
więc
r2 = ( -3/2)2 + 1 2 - ( -3) = 9/4 +1 + 3 = 9/4 +4= 9/4 + 16/4 = 25/4
r2 = 25/4 to r = 5/2
Postać kanoniczna okręgu jest:
( x- a)2 +( y- b)2 = r2
czyli
( x +3/2)2 +( y- 1)2 = 25/4
To drugi sposób obliczenia a b i r
1 mar 17:14
ania9721: dzięki teraz już rozumiem
1 mar 17:22
wichura: Tak faktycznie Eta pomyliłam się w obliczeniach
1 mar 19:48