Współczynnik proporcjonalności
wichura: Dla jakich wartości współczynnika proporcjonalnośći funkcja y=ax ma punkt wspólny z
odcinkiem AB jeśli A=(-3,0) i B=(0,2)
28 lut 22:44
wichura: Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego zadania
28 lut 22:47
Basia:
wykres funkcji y=ax jest:
10. osią OY dla a=0 i wtedy ma punkt wspólny z odc.AB; jest to B(0,2)
20. prostą przechodzącą przez początek układu wsp. położoną w:
2.1. I i III ćwiartce dla a>0
2.2. II i IV ćwiartce dla a<0
czyli dla a=0 lub a<0 czyli dla a≤0
-----------------
1 mar 00:48
Basia:
sorry
10. osią OX oczywiście y =0 i ma punkt wsp. z AB; to jest A(-3,0)
reszta bez zmian
1 mar 00:58
wichura: dziękuję bardzo
1 mar 06:48