prostokącik
miyaaa;): Klomb z kwiatami ma kształt prostokąta o bokach długości 8 m i 12m. Klomb otoczony jest
alejką o stałej szerokości. Powierzchnia alejki równa jest powierzchni klombu. Oblicz
szerokość alejki.
28 lut 18:06
Mariusz: alejka ma powierzchnię 96 m2 bo 8*12
najlepiej narysuj to sobie na kartce. I należy to zrobić tak:
podzielmy tą alejke na prostokąty
dwa mają wymiary (2x+8)- długość x-szerokość alejki
(2x+8)*x
dwa pozostałe mają wymiar
12*x
96=(2x+8)*x * 2+ 12x*2
0=4x2+40x-96
0=x2+10x-24
x1= -12 x2=2 i x jest większy od 0
z tego wynika że x=2
alejka ma szerokość 2 m
28 lut 22:20
miya: dziekujeee
1 mar 09:05