geometria analityczna
:D: prosta o równaniu y-x+9=0 przecina parabolę o równiu y=x2-4x-5 w punktach A i B.
a) oblicz pole trójkąta ABW, gdzie W jest wierzchołkiem paraboli
b) znajdź równanie stycznej do paraboli równoległoj do prostej AB
28 lut 14:07
Mariusz: rozwiązuje
28 lut 14:13
Mariusz: y=x-9
y=x2-4x-5
z wzorów wieta lub delty liczymy że punkty przecięcia z osią OX wynoszą -1 i 5
z tego wiemy że wierzchołki paraboli p=2 i q=-9
mamy więc współrzędne punktu W(2,-9)
podstawiając pod siebie dwa równania i odejmując je od siebie mamy
y=x-9
y=x2-4x-5 ⇒0=x2-5x+4 ⇒ x1= 1 x2= 4
teraz liczymy y y1= -8 y2= -5
mamy więc wyszystkie punkty
A(1, -8) B( 4, -5) i W( 2, -9)
aby obliczyć pole musimy obliczyć wysokość . Jest to odległość punktu W od prostej
0=y-x+9 : l
h = d(A, l) =(moduł -2-9+9) przez √1+1 ⇒
⇒ h=2√2
teraz potrzebujemy a - boku
a=d(AB) = √9+9
a=3√2
teraz czas na policzenie pola. P=1/2 *a*h
P=1/2*3√2*2√2
P=6
teraz podpunkt b
aby prosta była równoległa musi mieć ten sam współczynnik a
nasz prosta ma równanie y=x-9
z postaci ogólnej y=ax+b
mamy że równanie drugiej prostej równoległej wygląda tak y=x+b
za x i y wstawiamy dane punktu W
z tego wynika że
-9=2+b ⇒b= -11
równanie prostej wygląda więc tak
y=x-11
28 lut 14:32