POmocy
Darek: Witam!

ii prosze o POMOC:(
Prosta o równaniu y=-x+9 jest osia symetrii trapezu ABCD w ktorym:
A=(3,0), D=(3,3), B=(9,6)
a) wyznacz wspołrzedne wierzcholpa C
b) oblicz pole trapezu
c)uzasadnij powolujac sie na odpowiednie twierdzenie ze trapez ABCD nie mozna wpisac
okregu.
28 lut 17:24
Darek: POMOOCYY
28 lut 18:16
mlody: a) z rysunku wyjdzie Tobie, że ta prosta przecina się z Osią OX w pkt, który jest
wierzcholkiem C.
Pkt C ma współrzedne (x;0) bo lezy na osi OX. wiec rozwiązujesz układ równań y=-x+9 i y=0
z tego wychodzi, że x=9 dlatego C=(9;0).
b) |AD|=√9 |AC|=√36 |CB|=√36 (ze wzoru na odegłość między pkt) Czyli P=1/2
(|AD|+|CB|) x |AC| P=27.
c)W czworokąt można wpisać okrąg ,gdy suma długości przeciwległych boków czworokąta są
równe.
Pozdrawiam.
28 lut 18:46