dziedzina funkcji
kasia: określ dziedzinę funkcji :
a) y= x2 - 1
-----------
√1+ 4 x2
b) y=√x2+ 2x + 1
--------------------
√x2 + 2
c) y= 1
-- x3 + 6x2+ 1
2
d) y= 5x + 1
----------
3 x2 - 5x
e) y=x2 - 1
-----------
1
x+1 --- x2
2
F) y= 7
---------
x2 + 2x + 1
G) y= 7 - x2
------------
4 x2 + 4x + 1
i) y= √3
-----------------
x2 - 6x + 9
28 lut 23:56
Basia: Kasiu! cudów nie ma ! albo napiszesz te wzory porzadnie, albo nic z tego nie będzie;
pisanie nowych postów, tak samo nieczytelnych, jak poprzednie, naprawdę nic nie da
28 lut 23:59
kasia: y=x2 - 1
-----------
√1+ 4 x2
b) y=√x2+ 2x + 1
--------------------
√ x2+ 2
c) y= 1
-- x3 + 6 x2+ 1
2
d) y= 5x + 1
----------
3 x2 - 5x
e) y= x2- 1
-----------
1
x+1 --- x2
2
F) y= 7
---------
x2 + 2x + 1
G) y= 7 - x2
------------
4 x2 + 4x + 1
i) y= √3
-----------------
x2 - 6x + 9
1 mar 00:00
Basia:
(a)
x2 - 1
y = ----------------
√1+ 4 x2
1+ 4x2 > 0 dla każdego x∈R czyli D=R
(b)
√x2+ 2x + 1 √(x+1)2
y = -------------------- = ------------------
√x2+ 2 √x2+2
x2 + 2 > 0 dla każdego x∈R
(x+1)2 ≥ 0 dla każdego x∈R
czyli D = R
(c)
1
y = --- x3 + 6 x2+ 1
2
to jest wielomian czyli D=R
(d)
5x + 1
y = -------------
3x2 - 5x
3x2 - 5x ≠ 0
x(3x-5) ≠ 0
x≠0 i 3x-5≠0 ⇔ x≠0 i 3x≠5 ⇔ x≠0 i x≠ 5/3
D = R\{0;5/3}
(e)
x2- 1
y = -----------
1
x+1 --- x2
2
x + (3/2)x2 ≠ 0
x(1 + 3x/2) ≠ 0
x ≠ 0 i 1 + 3x/2 ≠ 0 ⇔ x≠0 i 3x/2 ≠ -1 ⇔ x≠0 i 3x ≠ -2 ⇔ x ≠ 0 i x ≠ -2/3
D = R\{-2/3;0}
(f)
7 7
y = -------------------- = -----------
x2 + 2x + 1 (x + 1)2
(x+1)2 ≠ 0 ⇔ x+1 ≠ 0 ⇔ x ≠ -1
D = R\{-1}
(g)
7 - x2 7 - x2
y = ------------------- = ------------------
4x2 + 4x + 1 (2x + 1)2
(2x+1)2 ≠ 0 ⇔ 2x + 1 ≠ 0 ⇔ 2x ≠ -1 ⇔ x ≠ -1/2
D = R\{-1/2}
(i)
√3 √3
y = ----------------- = --------------
x2 - 6x + 9 (x - 3)2
(x-3)2 ≠ 0 ⇔ x-3 ≠ 0 ⇔ x ≠ 3
D = R\(3}
1 mar 00:16
karol: X2−1/2x2+6x+4
1 gru 09:05
Janek191:
| | x2 −1 | | x2 − 1 | | x2 −1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 2 x2 + 6 x +4 | | 2*(x2 + 3 x + 2) | | 2*(x +2)*(x +1) | |
Df = ℛ \ { −2 , − 1}
1 gru 10:27