:(
Anusiak: Proszę o pomoc

błagam

Zad 7.
W trójkącie ABC poprowadzono prostą równoległą do boku AB, która przecięła boki AC, BC
odpowiednio w punktach D, E. Oblicz obwód trójkąta DEC, jeśli wiadomo, że I AB I = 12,
I AC I = 6, I BC I = 10 a pole trójkąta DEC jest równe 2
√12
28 lut 16:29
Eta:
Czy przypadkiem pole DEC = 2√14 ( coś tak mi się wydaje? )
Napisz mi czy tak ? Czekam!
28 lut 22:03
Eta:
Więc domyślam się,że pole DEC = 2
√14
i tak liczę!
P
Δ{ABC} =
√p(p-a)(p-b)(p-c) wzór Herona
gdzie p= ( a +b + c) /2 czyli p= 14
to P
Δ{ABC} =
√14*2*4*8 = 8
√14
trójkątyABC i DEC są podobne
czyli skalę podobieństwa obliczamy:
P(ABC) / P(DEC) = k
2 gdzie k ---- skala pod.
P(ABC) / P(DEC) = 8
√14 / 2
√14 = 4
czyli k
2 = 4 to k= 2
więc trójkat DEC ma odpowiednie boki dwa razy krótsze od trójkata ABC
czyli
obwód też ma dwa razy mniejszy
OB(ABC) = 28 to Ob(DEC) = 14
Sprawdzenie:
Boki DEC to : IDEI = IABI /2 = 12/2 = 6
IDCI = IACI /2 = 6/2 = 3
IECI = IBCI /2 = 10/2= 5
czyli obwód DEC jest : 6+3 + 5 = 14
Pamiętaj ,ze liczyłam iż pole DEC = 2
√14 


28 lut 22:18