równanie
Truskawka: Rozwiąż równanie 12x2 - x = 4 - 3x3
Wskaż wśród rozwiązań równania (o ile istnieją) liczby niewymierne
28 lut 15:14
Spike: Równanie wielomianowe
12x
2 - x = 4 - 3x
3
Przenosisz na 1 stronę
3x
3+12x
2-x-4=0 - tutaj trzeba zauważyć, że
(3x
3-x)+(12x
2-4)=0 i wyciągnąć wartość wspólną
x(3x
2-1)+4(3x
2-1)=0 znów wartość wspólna ( ta w nawiasie)
(3x
2-1)(x+4)=0 z tego łatwo odczytać pierwiastki, czyli rozwiązania ( miejsca zerowe)
3x
2=1
x
2=1/3
IxI=
√1/3
x=
√1/3 lub x=-
√1/3 lub x=-4( drugi nawias)
liczby niewymierne to rozwiązania z pierwiastkiem.
Proszę kogoś o sprawdzenie
28 lut 15:31
Bogdan:
Dobrze, można było inaczej pogrupować.
3x3 + 12x2 - x - 4 = 0
3x2(x + 4) - (x + 4) = 0
(x + 4)(3x2 - 1) = 0
3(x + 4)(x2 + 1/3) = 0 drugi czynnik rozkładamy wzorem skróconego mnożenia,
3(x + 4)(x - √3/3)(x + √3/3) = 0
x1 = -4, x2 = √3/2, x3 = -√3/3
28 lut 15:54
Bogdan:
Znowu chochlik, powinno być:
3(x + 4)(x2 - 1/3) = 0, drugi czynnik rozkładamy wzorem skróconego mnożenia
28 lut 15:56
bogdan: (3−x)(3+x)>0
16 sty 15:10
lolo: 2(x+1/4)>1/2x +4
21 gru 13:15
ZKZ: za łatwe
21 gru 13:16