:(
kejt.: prosze o pomoc

z ciasta w kształcie koła o promieniu 12cm upieczono trzy jednakowe rozki w ksztalcie
stozkow, ile należy zapłacić za napełnienie jednego rożka po brzegi bitą śmietaną, jeśli
0.5 l śmietany kosztuje 8 zł

ja tylko kawałek zrobiłam, nie wiem jak dalej ruszyc..
proszę o pomoc.
R=12cm
0,5l ś=8zł=16 zł/dm
3
Pb stożka= wycinek kołowy
podział okręgu na róne części (rysunek i promieniami podzielenie na 3 równe części)
l=2 pi r
l w przyblizeniu 6 r bez przyblzienia to chyba l=6,28 r
1 wycinek= rozek
i co mam dalej zrobic

prosze o pomoc!
28 lut 19:43
Eta:
Obwód całego placka: Ob= 2πR R= 12 cm
to Ob = 24π
(1/3) Ob = Ob podst. rożka = 8π
2πr = 8π r --- prom. podst. rożka
r= 4 cm l = 12cm ---- tworząca rożka
H --- rożka
wyliczamy: H2 = l2 - (r/2)2
H2 = 144 - 4
H2 = 140 H= 2√35 cm
V(rozka) = (1/3) *π*r2*H
V= (1/3) *3,14 * 16 *2√35 √35 ≈ 5,9
V= 198 cm3 = 0,198 dm3 ≈ 0,2 l
1litr kosztuje 16 zł
to 0,2 litra = 0,2 *16 zł = 3,20 zł
28 lut 20:21
kejt: a skad wiem ze r -promien podstawy to 4cm /.
28 lut 21:07
Eta: A ile jest?
2πr = 8π /: 2π
i masz.... r = 4
28 lut 21:11
kejt: dziękuję
28 lut 21:35
kati: a czemu przy wyliczaniu h z tw.pitagorasa r dzielimy na 2
10 mar 17:07