funkcje
Truskawka: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= x2 - 3x +4
a) wyznacz zbiór wartości funkcji h(x)= 8x - f(x)
b) wyznacz równanie osi symetrii wykresu funkcji h
28 lut 15:58
Spike: a)
h(x)= 8x-f(x)
h(x)=8x-(x2-3x+4)=8x-x2+3x-4=-x2+11x-4- funkcja kwadratowa, ramiona paraboli do dołu
Δ=112-4*(-1)*(-4)=121-16=105
Pytają o zbiór wartości, więc trzeba obliczyć najwyżej położony punkt ( wierzchołek,
który leży nad osią OX, ( delta dodatnia, dlatego leży nad nią))
q=wartość y= -Δ/4a
-105/-4=26,25
Zwf y∈(-∞,26,25>
28 lut 16:06
Spike: Chwila, bo coś mi się nie zgadza
28 lut 16:07
Spike: Jednak myślę, że dobrze jest. Proszę cię o jedną rzecz: podawaj wyniki z książki, jeśli
je masz. Zawsze wiadomo czego się spodziewać.
28 lut 16:10
Truskawka: właśnie nie mam, ponieważ dostaje tylko arkusze z zadaniami
28 lut 16:11
Spike: A tego drugiego nawet dokładnie nie rozumiem

Ktoś inny musi zrobić.
Z funkcji mam spore zaległości, ponieważ nie było mnie na ani jednej lekcji z tego
działu...
28 lut 16:13
Bogdan:
To zadanie kilka dni temu było tutaj rozwiązywane, ale nie chce mi się szukać.
f(x)= x
2 - 3x +4
h(x) = 8x - f(x) → h(x) = 8x - x
2 + 3x - 4 → h(x) = -x
2 + 11x - 4
Wierzchołek W = (x
w, y
w), zwracam uwagę na oznaczenia, nie piszemy W = (p, q)
bo p, q to współrzędne wektora przesunięcia paraboli.
x
w = -11/-2 = 11/2
y
w = -(11/2)
2 + 11 * (11/2) - 4 = 105/4
ZWh: y € (-∞, 105/4)
równanie osi symetrii paraboli y = -x
2 + 11x - 4:
x = 11/2
28 lut 16:43