układ współrzędnych
Truskawka: Punkt poruszający się po układzie współrzędnych prostokątnych po linii prostej przesunął
się od punktu A=(-2,-2) do punktu B=(4,2). Wyznacz:
a) współczynnik kierunkowy prostej, wzdłuż której poruszał się punkt
b) równanie prostej, wzdłuż które poruszał się punkt
c) długość odcinka, który przebył ten punkt
28 lut 15:25
Bogdan:
y = ax + b
a = (-2 - 2) / (-2 - 4) = -4/-6 = 2/3
prosta: y - 2 = (2/3)*(x - 4) lub y + 2 = (2/3) * (x + 2)
czyli y = (2/3)x - 2/3
|AB| = √(-2 - 4)2 + (-2 - 2)2 = √52 = 2√13
28 lut 15:31
Truskawka: długość odcinka jest zła, wzór jest √(x2-x1)2+(y2-y1)2 czyli wychodzi 4√5
28 lut 15:50
Truskawka: nie, sorry nie tyle ale w każdym razie inaczej
28 lut 15:52
Truskawka: a nie

dobrze 2
√13 przepraszam
28 lut 15:54
Bogdan:
28 lut 16:16