trójkąt
miyaaa;): Wiadomo że w dowolnym trójkącie ABC dwusieczna kąta wewnętrznego dzieli przeciwległy bok
na odcinki proporcjonalne do boków przyległych :
x/y = a/b
a) długoąci dwóch boków trójkąta są równe 12 i 4. Podaj w jakim stosunku dwusieczna kąta
zawartego niędzy tymi bokami dzieli przeciwległy bok.
b) długości boków trójkąta są równe : 7 , 14 oraz 15. oblicz długości odcinków, na jakie
został podzielony najdłuższy z boków przez dwusieczną przeciwległego kąta.
28 lut 18:09
Basia:
(a) no przecież 12/4 = 3/1 albo jak ktoś woli 4/12 = 1/3
(b)
x + y = 15
x/y = 7/14
14x = 7y /:7
y = 2x
x+ 2x = 15
3x =15
x = 5
y = 10
28 lut 21:58
miya: dziekuje
1 mar 09:09