oblicz
Estera: Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3pierwiastekz2
cm, a jego wysokość jest dwukrotnie dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz pole
powierzchni i obętość tego graniastosłupa.
28 lut 12:37
Mariusz: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym jest kwadrat w podstawie
wzór na przekątną w kwadracie jest taki a√2
a- bok kwadratu.
z tego liczymy
3√2=a√2
a=3
wysokośc jest dwa razy dłuższa od boku podstawy więc
h=6
pole powierzchni jest to pole podstawy razy wysokość
P=a*h =18
28 lut 15:04