proszę o spr
kikaa: PROSZĘ O SPRAWDZENIE
witam, mam takie zadanie :Środek równoległoboku ABCD ma współrzędne ( - 1, 1 ), a boki AB
i BC są zawarte w prostych o równaniach x-3y-7=0, x+2y-2=0 . Wyznacz współrzędne
wierzchołków równoległoboku oraz oblicz pole.
zadanie rozwiązałam, jednak nurtuje mnie,że wyszło mi jakieś dziwne rozwiązanie, proszę o
sprawdzenie: z prostych o danych rownaniach, wyszedł mi bok B (4, -1), nastepnie z
wektorow 2bs= bd, wyszedł mi bok D (-6, 3), potem napisałam wzor prostej rownoleglej do
AB, przechodzacej przez D, czyli y=1/3x +5 i z układu równań ptrzymanej prostej i
prostej AB otrzymałam punkt C(-4,8 ;3,4), postepujac analogicznie punkt A wyszedł mi
(2,8 ;-1,4). Pole ze wzoru na 2*(1/2|d (WEKTORY BC, BD)|)=1548,8
28 lut 20:20
Bogdan:
Sprawdziłem. Już dawno nie widziałem tak ładnie rozwiązanego zadania. Gratuluję.
Wszystko się zgadza, za wyjatkiem pola, coś za duże to pole. Oblicz jeszcze raz.
Podaj wynik, sprawdzę.
Pozdrawiam.
28 lut 21:21