ulamki
Mona: jak sie to oblicza? :
np. 2-3 i 80
28 lut 11:19
Bogdan:
a0 = an - n = an/an = 1
czyli a0 = 1, przy czym a ≠ 0
2-3 = 20 - 3 = 20/23 = 1/8
czyli 2-3 = 1/23
(2/3)-4 = (3/2)4
28 lut 11:32
Mathew: pamiętaj że każda liczba podniesiona do potęgo zerowej zawsze daje =1
a liczba 2-3 to sią ją zapisuje tak 1/2do potęgi 3
28 lut 11:37
kamila: a jeżeli a=0?
a gdyby bylo 21/2-4
28 lut 11:38
Bogdan:
1. 0n = 0 dla n ≠ 0
00 jest wyrażeniem nieoznaczonym.
Wyrażenia nieoznaczone, to: 0/0, ∞/∞, ∞ - ∞, 0*∞, 00, 1∞, ∞0.
Przy badaniu wyrażeń nieoznaczonych stosuje się narzędzia rachunku
różniczkowego.
2. 21/2-4 = 21 * 1/2-4 = 21 * 24 = 21 * 16
28 lut 11:46
Bogdan:
Do Mathew.
Stwierdzenie: "każda liczba podniesiona do potęgi zerowej zawsze daje =1"
jest nieścisłe, bo jeśli każda, to i zero, a tak nie jest.
00 jest wyrażeniem nieoznaczonym.
28 lut 11:57