f. liniowa
stwojciech: Witam
Mam dwie funkcje liniowe (a właściwie trzy). Jak wyznaczyć w którym miejscu się przetną?
y=-2,5x+4
y=-4/7x+10/7
y=0,2x+0,4
nie chodzi mi tyle o rozwiązanie co o wzór którego nie mogę znaleźć nigdzie.
z góry dzięki
28 lut 00:38
Basia:
rozwiązać układ równań; żaden wzór tu nie jest potrzebny
(1) i (2)
-2,5x + 4 = -4/7x + 10/7 /*7
-17,5x + 28 = -4x +10
-13,5x = - 18
x = 180/135 = 36/27 = 4/3
y = (-4/7)*(4/3) + 10/7 = -16/21 + 30/21 = 14/21 = 2/3
P(4/3 ; 2/3)
trzecia:
2/3 = 0,2*(4/3) + 0,4
2/3 = (1/5)*(4/3) + 2/5
2/3 = 4/15 + 6/15 = 10/15 = 2/3
P należy do trzeciej czyli wszystkie trzy przetną się w tym jednym p-cie P(4/3 ; 2/3)
28 lut 00:45
Eta:
Poprostu rozwiąż układy równań
1) i 2)
2) i 3)
jeżeli otrzymasz to samo rozwiązanie tzn. ,ze sie przecinają
w tym samym punkcie!
28 lut 00:45
Eta: Oooooo! Basia już " roztrzaskała"

czyli masz z głowy!
28 lut 00:46