liczba
miyaaa;): Wyznacz taką liczbę A, aby proste 3x - 2y + 6 = 0 i 4x + ay + 7 = 0 były
prostopadłe. Znajdź współrzędne punktu przecięcia się tych prostych.
28 lut 18:08
mlody: Więc zeby proste były prostopadle to dxc=-1(warunek prostopadłości prostych). Po
przekształceniu prostych wychodzi ze 3/2x x c=-1 wiec c=-2/3 dlatego a = -6. To wtedy
pkt przeciecia znajdziesz rozwiazujac uklad rownan z tymi prostymi.
28 lut 18:27
mlody: Jednak nie jestem na 100% pewien tego rozwiazania.Pozdrawiam.
28 lut 18:27
Eta:
Witam!
k: Ax +By +C =0 p: A1x +B1y +C1 =0
to warunek prostopadłości jest:
A*A1 +B*B1 =0
czyli A= 3 B= -2 A1 = 4 B1 = a
więc:
3*4 +(-2)*a =0 to -2a = - 12 to a= 6
dla a=6 proste są prostopadłe!
teraz te proste mają postać:
k: 3x - 2y +6=0 /*3 rozwiązujemy układ równań
p: 4x +6y +7=0 metodą przeciwnych współczynników
czyli
9x - 6y +18=0
4x +6y +7 =0
---------------------
13x +25 =0 to 13x = - 25 to x = - 25/13
to 3* (-25)/ 13 - 2y +6=0
- 2y = - 6 +75/13
-2y = -78/13 +75/13
y = 3/ 26
więc punkt przecięcia tych prostych to ( -25/ 13, 3/26)
( wyniki nie są za bardzo ładne! ale takie są !)
28 lut 18:39