funkcja liniowa z parametrem
Lonc: Witam

Dla jakich wartości parametru m prosta 2x-y+m=0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB, jeśli
A(-2, 0) B(0, -4)
Wyliczyłam, że odcinek AB jest określony funkcją y=-2x-4 w dziedzinie <-2, 0>.
Jak teraz wyliczyć parametr m aby otrzymać punkt wspólny?
28 lut 18:21
adaa: odcinek AB jest zle wyliczony, jest okreslony funkcja y=2x + 4
28 lut 18:33
adaa: przepraszam zle policzylam, poniewaz nie zauwazylam minusa przy 4, dobrze policzyls
prosta
28 lut 18:35
adaa: teraz ta prosta z parametrem y=2x+m musi miec punkt wspolny, skrajne punkty to jesli
bedzie przechodizc przez A lub B czyli policzyc m dla punktow A i B -> wstawic znaczy
sie
28 lut 18:37
adaa: wychodzi m=4
28 lut 18:38
Lonc: Adaa, ale czemu 2x+4? Wyliczając z układu:
0=-2a+b
-4=0a+b
wychodzi
b=-4
-2a=-b
a=-2 ⇒ y=-2x-4
28 lut 18:50
adaa: napisalam przeprasza, pomylilam sie

prosta jest okreslona wzorem -2x-4

reszta
rozwiazania dobrze wedlug mnie
28 lut 18:51
adaa: wróć wróć

juz wiem...
ta prosta w skrajnych punktach odcinkow bedzie miala m=4 lub m=-4 czyli m∈[-4,4]
28 lut 19:00
Bogdan:
To podsumujmy:
y = 2x + m
dla A = (-2, 0) 0 = -4 + m stąd m = 4
dla B = (0, -4) -4 = 0 + m stąd m = -4
Odp.: m € <-4, 4>
28 lut 19:13
adaa: dokladnie, przepraszam, za nieład w moich przemysleniach
28 lut 19:15
Lonc: O, dziękuję

Bogdanie, jestem pod wrażeniem

Wybacz to niedyskretne pytanie - ile
masz lat?

Mam też drugi podpunkt tego zadania, ta sama prosta i punkty A(0,2), B(6,2). Odpowiedź to
m∈<-10, 2> ?
Czyli rozumiem, że za każdym razem m znajduje się w przedziale ograniczonym takimi
liczbami, jakie wyjdą nam z równań?
1 mar 15:55
Bogdan:
Dobry wieczór.
Wszystkie proste przecinające odcinek są równolegle do zadanej prostej, a więc mają
ten sam współczynnik kierunkowy, co zadana prosta, w tym zadaniu równy 2. Wystarczy
więc wstawić do równania podanej prostej współrzędne końcowych punktów odcinka
i wyznaczyć m.
Zrób rysunek opisanych w zadaniu sytuacji.
A jeśli chodzi o niedyskretne pytanie. Przyjemność mi sprawia rozwiązywanie różnych
łamigłówek i zadań, chętnie dzielę się posiadaną wiedzą z innymi, ale na forach
internetowych udzielam się anonimowo.
Pozdrawiam
1 mar 19:57
Lonc: Dzień dobry.
Ok, już rozumiem

Pytam dlatego, że chciałabym też posiadać taką wiedzę

Staram się poszerzać wiedzę, ale
jak na razie i tak więcej nie wiem niż wiem i zazdroszczę ludziom, którzy mają 16-17 lat
i znają całki ^^
Pozdrawiam w każdym razie i dziękuję
3 mar 16:08
Bogdan:
Osoby znające całki w wieku 16 - 17 lat to zdolni pasjonaci matematyki. Całki bowiem
nauczane są dopiero na studiach, nie występują w programie nauczania w szkole
średniej, chyba, że na kółku matematycznym lub na zajęciach fakultatywnych. Osobiście
nie znam osoby w wieku 16 - 17 lat potrafiącej rozwiązywać zadania z całkami, a znam
wielu młodych ludzi. Nawet studenci mają z całkami sporo problemów.
Pozdrawiam
3 mar 17:16
Lonc: Wiem, a szkoda, bo chciałabym się ich nauczyć jeszcze przed studiami (kiedyśtam, gdy już
będę mieć większe pojęcie o matmie ^^

. Ale jestem pod wrażeniem wszystkich ludzi,
którzy posiadają dużą wiedzę na temat matmy, bo dopiero teraz zauważam jak rozległa (i
trudna) jest to nauka

Pozdrawiam
4 mar 20:50
Tomalla: Ja doskonale znam całki ( nauka samodzielna, oparta głównie na materiałach z internetu,
od ponad pół roku ), różniczkowanie i obliczanie ( prostych ) granic, a chodzę do 2
klasy gimnazjum

Takie rzeczy całkiem (

) nieźle rozwijają wyobraźnię. W
trudniejszych przykładach musisz dosłownie przewidzieć, do jakiej postaci sprowadzić
funkcję podcałkową żeby skorzystać z gotowych całek elementarnych ( mowa głównie o
całkach rozwiązywanych przez podstawianie ). Pozdrawiam także, Tomalla =]
4 mar 22:17