silnia
ania9721: Oblicz n jeśli
(n)=(n)
(2)=(4)
prawidłowy zapis powinien być n nad 2 i n nad 4 ale tu nie da rady wpisać inaczej
28 lut 17:33
Eta:
Czyli tak?
(n2) = (n4)
n! n!
------------- = -------------
2! * (n -2)! 4!* (n -4)!
(n-2)!*(n -1)*n (n -4)!*( n -3)(n- 2)(n-1) *n
------------------- = -------------------------------------
(n -2)! * 1*2 ( n- 4)! * 1*2*3*4 po skróceniu mamy:
( n -1)*n * 24 = 2*( n-3)(n-2)(n-1)*n dzielimy przez ( n-1)*n *2
12 = (n-3)(n-2)
czyli n2 - 5n +6 -12=0
n2 - 5n - 6=0 Δ=49 √Δ = 7
n1 = (5+7)/2 = 6 n2 =( 5 -7)/2 = -1 ---- odrzucamy bo
nie jest l.
naturalną
zatem odp: n= 6
28 lut 17:55
ania9721: Dziękuje za pomoc
28 lut 19:45