trygonometria
asia: Oblicz objętośc bryły powstałej z obrotu trójkąta prostokątnego ABC dookoła najdłuższego
boku , że wierzchołek B leży w początku układów współrzędnych , a wierzchołek A(3:1) a
C(2:2) pmóżcie pilssss
28 lut 17:04
Mariusz: rozwiązuję
28 lut 18:03
Mariusz: wiemy że powstaną dwa ostrosłupy, oba o innych wysokościach. więc wzór na pole jednego
ostrosłupa wynosi 1/3*Pp*h
Pp- pole podstawy
pole podstawy wynosi π*r2
musimy znaleść r
na początku należy ustalić równanie prostej przechodzącej przez punkty B i A
y/x=3/1
y=3x
teraz trzeba znaleść prostą prostopadłą do tej prostej.
y=-1/3x+b -1/3 bo iloczyn dwóch współczynników musi być równy -1
podstawiamy za x i y dane punktu C
2=-2/3+b
b=8/3
y= -1/3x+ 8/3
teraz szukamy punktu przecięcia tych dwóch prostych. Aby to zrobić trzeba podstawić pod
siebie te dwa równania i je np. odjąć wtedy zostanie jedna niewiadoma.
y=3x
y= -1/3x+8/3 odejmujemy i z tego wynika
że 10/3x - 8/3 =0
10/3x = 8/3
x=0,8
y=3x = 2,4
to są współrzędne punktu przecięcia( ja nazwałem go D)
D( 0,8; 2,4)
teraz aby znaleść promień trzeba policzyć odległość punktu D od punktu C
r=√2
kolejnym krokiem będzie policzenie wwysokości h1 ( jest to odległość od punktu B do D)
h1=√0,64+5,76=√6,4
teraz liczymy h2 ( odległość punktu A i D )
h2=√(3-2,4)2+(1-0,8)2
h2=√0,4
mamy juz wszystko
więc liczymy V pierwszego ostrosłupa
V1=π*r2 *h1*1/3
V1=2*π*8√0,1*1/3=4/3π*4√0,1
V2=2*π*2√0,1*1/3=4/3π*√0,1
V1+V2=4/3π*(4√0,1+√01)=4/3π*5√0,1
28 lut 18:46
asia: dzieki tobie bardzo pozdrawiam
1 mar 19:45