funkcja kwadratowa
Ania: Witam

mam mianowity problem znowu

nie bardzo wiem jak mam zrobić taki myk aby
uzależnić miejsca zerowe w taki sposób aby znajdowały się one w jakimś przedziale lub
pomiędzy nimi znajdowała sie liczba 2 moze ktos mi podpowiedzieć
28 lut 21:09
Basia:
zapewne tam jest jakiś parametr; może napisz wzór tej funkcji; łatwiej będzie coś
podpowiedzieć
28 lut 21:15
Bogdan:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c, jej miejsca zerowe: x1, x2,
wierzcholek paraboli W = (xw, yw), xw = -b/2a, yw = -Δ/4a
oraz liczby p, q (p < q), r € (x1, x2)
A. x1 € (p, q) i x2 € (p, q), czyli p < x1 < x2 < q
Założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(p) > 0
4. a*f(q) > 0
5. -b/2a > p
6. -b/2a < q
Rozwiązaniem jest część wspólna przedziałów wymienionych założeń.
B. r € (x1, x2), czyli x1 < r < x2, np. r = 2
Założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(r) < 0
Rozwiązaniem jest część wspólna przedziałów wymienionych założeń.
28 lut 22:45