Bradzo prosze o pomoc w zadaniu
Hektor: Napisz równanie okregu symetrycznego do okręgu o równaniu x2+y2-14x+2y+41=0 względem
prostej y=2x
28 lut 17:54
mlody: Na początek przekształć rownanie okregu czyli(x-7)2+(y+1)2=9z tegor=3 a
S(7;-1).Następnie znajdz równanie prostej prostopadłej do prostej do prostej,która jest
prostopadla do tej ktora masz podana i przechodzi przez pkt S(który masz z równania
okręgu czyliS=(7;-1)) prosta ma rownanie y=-1/2x +5/2. Następnie rozwiąż równanie y=2x i
y=-1/2x + 5/2 i wychodzi ze x=1 y=2 oznaczyamy jako pkt D czyli D=(1;2)
Następnie założenie ze wektor SD =wektorowi DS' czyli [-6;3]=[x-1;y-2] rozwiazujesz to
czyli x-1=-6 i wychodzi ze x=-5 a y =5 i z tego masz rownanie okregu: (x+5)2+ (y-5)2=9
28 lut 18:16
Hektor: Dzięki wielkie za pomoc a szczególnie za opis do zadania
28 lut 18:21