trojkat prostokatny
k.: zad.1. wyznacz niewiadoma a dla ktorej podane liczby sa dlugosciami bokow trojkata
prostokatnego. rpzwaz dwa przypadki.
a) 1/2 a, 12, 20
b) 8, 9a, 10
zad.2. boki trojkata pozostaja w stosunku 2:3:4. czy ten trojkat jest ostro- , rozwarto-
czy prostokatny?
bylabym bardzo wdzieczna za pomoc.
28 lut 12:59
Bogdan:
ad 2.
Jeśli boki trójkąta pozostają w stosunku a : b : c i a ≤ b ≤ c
to trójkąt jest:
a) ostrokątny gdy a2 + b2 > c2
b) prostokątny gdy a2 + b2 = c2
c) rozwartokątny gdy a2 + b2 < c2
28 lut 13:17
Truskawka: ad1.
a) (1/2a)2 + 122 = 202
1/4 a2 = 400 - 144
a2 = 1024
a= 32
28 lut 13:27
k.: czyli a moze miec wartosc 32 i -32, tak?
28 lut 13:30
Bogdan:
ad 1. a > 0
Są 2 przypadki:
1. przyprostokątne: a/2 i 12, przeciwprostokątna 20,
ten przypadek jest rozwiązany, a = 32 (a = -32 nie spełnia warunków zadania);
2. przyprostokątne: 12 i 20, przeciwprostokątna a/2,
(a/2)2 = 122 + 202.
Oblicz a pamiętając, że do odpowiedzi trzeba wziąć a > 0
28 lut 15:11