111
henoii: Do 80 g solanki o stęzeniu 5% dolono 20g wody.Oblicz stęznie otrzymanego roztworu.Zapisz
obliczenia do zadania.
prosze o pomoc
28 lut 18:09
Lonc: ms=(cp*mr):100% = 4g
mr2=mr1+20g=100g
ms*100% 400%
cp2=------------------- = ---------------- = 4%
mr 100
28 lut 18:20
Bogdan:
A może tak:
W czystej wodzie nie ma soli, więc stężenie czystej wody jest równe 0%.
x - liczba procent otrzymanego roztworu.
5 * 80 + 0 * 20 = x * 100
400 = 100x
x = 4
Odp. 4%
Niby tak samo, ale mniej literek i jakby przez to przejrzyściej.
28 lut 18:47
henoii: no niby to samo ale czytelniejsze przynajmniej dal mnie jest ten 2 zapis thx.
28 lut 18:50