prosze o pomoc
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..: Czy w sześcianie o polu powierzchni bocznej 139,24 cm
2 zmiesci sie kula o objetosci 36
pi cm
3
28 lut 22:24
Mariusz: licze
28 lut 22:33
Mariusz: pole sześcianu wynosi 6* a2
czyli
6*a2=139,24
a≈4,82
objętość kuli wyrażamy wzorem
4/3 π * R3
4/3 π * R3 = 36π
27=R3
R=3
czyli srednica kuli wynosi 6cm
kula sie nie zmieści
28 lut 22:36
Jacek:
a --- sześcianu = 5,9 cm
2r --- średnica kuli = 6cm
odp: prosta


!
28 lut 22:36
Mariusz: jak 5,9
28 lut 22:38
Jacek:
Mariusz! Podane było pole boczne sześcianu!
Czyli 4a2 = 139,24
więc a = 5,9 cm
No też się nie zmieści ta kula
28 lut 22:38
Jacek:
Już wiesz jak


?
28 lut 22:39
Mariusz: ups sorki, dzięki
28 lut 22:42
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..: dziękuję
28 lut 22:43
Bogdan:
Życzę Ci, aby matma Cię pokochała i abyś kochała nie tylko owoce.
Pozdrawiam
28 lut 22:52