Wariacja bez powtórzeń
Daniłka: Błagam niech mi ktos pomoże rozwiązać to zadanie:
Ile można utworzyć liczb 3 cyfrowych o różnych cyfrach
a) dowolnych
b) parzystych
c) podzielnych przez 5
d) mniejszych od 500.
Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc.
28 lut 12:54
Truskawka: masz do wyboru cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
a) liczba trzycyfrowa gdzie cyfry się nie powtarzają
na miejscu setek możesz wybrać 9 liczb (bez zera oczywiście)
na miejscu dziesiątek 9 liczb (10 jest wszystkich ale jedna juz na setkach stoi)
na miejscu jedności 8 liczb ( 10-1z setek- 1 z dziesiątek)
9*9*8=648
b)2,4,6,8
setki 4 liczby
dziesiątki 3 liczby
jedności 2 liczby
4*3*2=24
c) żeby była podzielna przez 5 na końcu musi być albo 0 albo 5
setki 9
dziesiątki 8
jedności 2 liczby (0 lub 5)
9*8*2=144
d) mniejsze od 500
setki masz do wyboru liczby 4,3,2,1 czyli 4
dziesiątki 9 liczb
jedności 8 liczb
4*9*8=288
28 lut 13:21
Daniłka: Dziękuję za pomoc, choć szczerze przyznam nie za bardzo to rozumiem, nadal nie wiem jak
powinnam to obliczyć.
28 lut 13:29
Truskawka: masz utworzyć liczbę trzy cyfrową
a b c
na miejscu a możesz postawić 9 różnych liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9 (załóżmy że wybierasz
cyfre 4)
na miejscu b możesz postawić 9 różnych liczb 0,1,2,3,5,6,7,8,9 (wybierasz np cyfre 5)
na miejscu c możesz postawić 8 różnych cyfr 0,1,2,3,6,7,8,9
te możliwośći mnożysz i wychodzi wynik
28 lut 13:40
Truskawka: jeśli byś miała że cyfry mogą się powtarzać to za a masz 9 cyfr do wyboru, za b 10 cyfr i
za c też 10 cyfr
czyli wyszło by 900
28 lut 13:43
Daniłka: Dziękuję ci bardzo, sprubuję to zrobic , jeszcze raz bardzo dziękuję
28 lut 14:24
Pati: A w tym podpunkcie b nie powinno być 9*8*5 bo na pierwszym miejcu odlicza się ta cyfre
parzysta która może być na koncu potem masz znowu jedna mniej a na koncu moze byc 5
liczb paryzstych
28 lut 19:35
Truskawka: no mozna, tylko zalezy o jaki kontekst chodzi w zadaniu, zrobiłam to tak że liczba 3
cyfrowa zbudowana z różnych cyfr parzystych. Ale jak się tak przyglądam zadaniu to chyba
Pati masz rację, że chodzi o liczbę całą żeby była parzysta.... ale i tak powinno być
9*9*5 bo na pierwszym miejscu odpada 0 a na drugim może już być
28 lut 20:07
b.: to b) jest nieco trudniejsze, wynikiem nie będzie 9*9*5...
ostatnią cyfrę można wybrać na 5 sposobów, wtedy przedostatnią na 9 sposobów,
a pierwszą na... właśnie, zależy, czy wybraliśmy dotychczas 0 czy nie...
chyba najłatwiej będzie tak:
a. wybieramy pierwszą cyfrę nieparzystą (5 sposobów), potem ostatnią parzystą (też 5
sposobów), a na koniec środkową cyfrę na 8 sposobów;
albo
b. wybieramy pierwszą cyfrę parzystą (4 sposoby, bo 0 odpada), potem ostatnią parzystą
(też 4 sposoby, bo jedną parzystą wykorzystaliśmy), a na koniec środkową cyfrę na 8
sposobów.
czyli razem 5*5*8 + 4*4*8.
28 lut 22:07