POmocy
Darek: Witam! ii prosze o POMOC

Prosta o równaniu y=-x+9 jest osia symetrii trapezu ABCD w ktorym:
A=(3,0), D=(3,3), B=(9,6)
a) wyznacz wspołrzedne wierzcholpa C
b) oblicz pole trapezu
c)uzasadnij powolujac sie na odpowiednie twierdzenie ze trapez ABCD nie mozna wpisac
okregu.
Eta:
Więc tak:
skoro trapez posiada oś symetrii... to jest równoramienny!
Wtedy oś symetrii przechodzi przez środki podstaw trapezu
wyliczamy współrzędne punktu M ,który jest środkiem podstawy AB
ze wzoru :
( x
A +x
B)/2 = x
M podobnie (y
A +y
B )/2 = y
M
więc: (3 +9)/2 = x
M (0 +6)/2 = y
M
to; x
M = 6 y
M = 3 to M(6,3)
Prosta y = - x +9 jest prostopadła do obydwu podstaw
więc prosta DC ( zawierająca górną podstawę jest też prostopadła do
prostej y = - x +9 i przechodzi przez punkt D( 3,3)
zatem można napisać równanie prostej DC
współczynnik kierunkowy prostej DC a= 1
bo a
1 ---prostej danej jest = -1
czyli pr . DC: y - 3= 1*( x -3) bo D(3,3)
pr. DC : y = x
rozwiązując układ równań prostej:
y = x i y= - x +9 otrzymasz x= 4,5 y = 4,5
a to są współrzędne punktu N ,który jest środkiem
podstawy górnej!
więc mając N(4,5 ; 4,5) i D( 3,3) można już obliczyć współrzędne punktu C
(x
C +x
D)/2 = x
N podobnie ( y
C + y
D)/2 = y
N
to x
C = 6 y
C= 6 ( podstawi i tak wyjdzie!
więc odp: do a) jest
C( 6,6)
b) pole trapezu:
P = ( IABI + IDCI) /2 * h gdzie h = IMNI
teraz trzeba policzyć długości tych odcinków
IABI =
√ 62 + 62 =
√ 2*36 =6
√2
IDCI =
√32 +32 =
√ 2*9 = 3
√2
h= INMI =
√22 +22 =
√2*4 =2
√2
więc pole trapezu jest:
P= ( 6
√2 +3
√2 ) /2 * 2
√2
P= 9
√2 *
√2 = 9*2 = 18
odp: do b) jest
P= 18 [j2]
teraz c)
twierdzenie : trapez można opisać na okręgu ( czyli okrąg wpisać w trapez)
wtedy i tylko wtedy gdy sumy długości boków przeciwległych są równe
czyli w tym zad:
(***) IABI + IDCI = IADI + I BDI trzeba jeszcze wyliczyć długości
IADI = I BDI --- bo to są ramiona trapezu równoramiennego)
więc:
IADI =
√32 +02 =
√9 = 3
IADI = IBCI = 3
więc sprawdzamy czy zajdzie równość ( ***)
6
√2 + 3
√2 = 9
√2
a 3 +3 = 6 czyli nie zachodzi!
wniosek i odp ; do c)
nie można w ten trapez wpisać okręgu
Powodzenia w przepisywaniu!
Mam nadzieję,że rozumiesz rozwiązanie!( a o to chodzi !)