Zadanie
monia: heheh
w pewnym gimazjum są trzy klasy trzecie.W klasie IIIa jest 16 chłopców i stanowia oni 50%
klasy,w klasie IIIb jest 4 chlopców i stanowia 25% klasy,a w IIIc jest 12chlopców ii
stanowia 48%klasy .Jaki procent uczniów klas trzecich stanowia dziewczetazapisz swoje
obliczneia.
z gory dziekuje
28 lut 19:07
adaa: 3 klasy
3a-16chlopcow- 16 dziewczynek (bo 50% to polowa)
3b-4 chlopcow, ktorzy stanowia 25% czyli 1/4 klasy, czyli dziewczynek jest z proporcji
4-1/4
x-3/4
1/4x=3/4 * 4=3
x=12 dziewczynek w 3b
3c- 12 chlopcow -48% klasy czyli dziewczynki to 52%
12 - 0,48
x - 0,52
0,48x=12*0,52
x=6,24/0,48-13 dziewczynek
w sumie dziewczynek jest:16+12+13=41
wszystkich uczniow:41+16+4+12=73
dziewczynek jest 41/73 * 100% ≈ 56,16
28 lut 19:13