ooooooooo
Filip: Czy ktoś może mi pomóc ?

Przekątna BD trapezu równoramiennego jest prostopadła do jego ramienia AD oraz tworzy z
podstawą trapezu kąt α, taki,że tgα= 1/3. Oblicz pole tego trapezu, wiedząc,że I BD I =
6
28 lut 12:14
Basia: rozwiązuję
28 lut 23:10
Basia:
mamy podany tgα = 1/3
możemy obliczyć pozostałe funkcje trygonometryczne kąta α
ctgα = 1/tgα = 3
tgα = sinα/cosα
sinα/cosα = 1/3
3sinα = cosα
sin2α + cos2α =1
sin2α + 9sin2α =1
10sin2α =1
sin2α = 1/10
sinα = 1/√10 = √10 / 10
---------------------------------------
cosα = 3√10 / 10
--------------------------------------
DD1 = h wysokość trapezu
tgα = DD1/BD
1/3 = DD1/6
DD1 = (1/3)*6
DD1 =2
h = 2
----------------------------
kąt BAD = β = 900 - α
tgβ = tg(90-α) = ctgα = 3
tgβ = h/AD1
3 = 2/AD1
3AD1 = 2
AD1 = 2/3
------------------------
cosα = BD1/BD
3√10/10 = BD1/6
BD1 = 18√10/10 = 9√10/5
AB = AD1 + BD1 = 2/3 + 9√10/5 = (10 + 27√10) / 15
CD = AB - 2*AD1 = (10 + 27√10)/15 - 4/3 =
(10 + 27√10 - 20)/15 = (-10 + 27√10) /15
P = (AB + CD)*h/2 =
[ (10 + 27√10)/15 + (-10 + 27√10)/15 ]*2/2 =
2*27√10/15 = 2*9√10/5 = 18√10/5
28 lut 23:23