na zbiory liczb,
gorza: Zad. zamknięte: Dana jest funkcja o wzorze f(x)= 4x-x2. Funkcja przyjmuje wartości
doadtanie wtedy i tylko wtedy, gdy:
a) x∈ (0,4) b) x∈ (-∞,0) u (4,+∞) c) x∈ (-∞, 4).
Wskaż poprawną odpowiedź.
Która to i jak to ewentualnie rozwiązać?
28 lut 23:53
Eta: Policzę
28 lut 23:54
Eta:
f(x) = 4x - x2 to f(x) = x( 4 - x)
x1 =0 x2 = 4 --- to miejsca zerowe
Ramiona paraboli do dołu bo a <0 - ujemne więc:
I + + + I
--------------------0-------------4----------->x
- - - - - I I - - - -
już widzisz
w jakim przedziale są wartości dodatnie czyli + + +
x€ ( 0, 4) czyli odp; a)
28 lut 23:58
gorza: Dziękuję, czy to jedyna prawidłowa odp.? Ponoć może być dobrych więcej niż jedna.
1 mar 00:06
Eta:
W tym przypadku tylko taka odp> jest prawidłowa!
To banalne zadanko! więc na bank tak jest!
1 mar 00:16